Terms of Use and Privacy Policy

  1. General
    1. This Privacy Policy ("Policy") is provided by Taylor’s Education Group. By visiting the hotel’s website (http://csr.taylors.edu.my), you are deemed to have read and agree on this Policy.
    2. This policy describes how and when we collect your personal information, what that information may be used for, who uses it, when it may be disclosed to other parties, and how you can access your details and control your own personal information.
  2. Notice
    1. This policy serves as a notice pursuant to the Malaysian Personal Data Protection Act 2010.

     

  3. Information Collection and Use
    1. We may collect and hold personal information/data ("Personal Information") about you or someone else whom you are making a booking for or travelling with ("Third Party"), that is, information that can identify you or such third party, including without limitation full name, postal and email address, other contact details, identification details, payment details, booking and travel information, and other information relevant to providing you with the services you and/or the third party are, or someone else you know is, seeking. you agree that you have obtained the consent of such third party to provide us with their personal information and to view or change their information. you agree to indemnify us in the event we suffer any loss or damage as a result of your failure to comply with the same.
    2. You are responsible for ensuring that the personal information you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal information is kept up to date.
    3. We may collect personal information in one or more of the following circumstances or for one or more of the following purposes:
    4. (1) to process your booking and for other operational and administrative purposes, including without limitation, processing bills and payments, travel notification, manage your account;
      (2) to provide you or someone else you know customer support and services;
      (3) to undertake various activities that is required by law;
      (4) for administrative, operational, marketing, planning, product or service development, troubleshooting and research requirements;
      (5) to send you information on products and services, and special or promotional offers, newsletters or customer survey forms and questionnaires;
      (6) for any purpose made known to you at the time at the time of collection of your personal information.
      (collectively referred to as "circumstances / purposes")

    5. If you provide financial information to us, we may collect additional necessary information, which includes without limitation, billing address, credit card number and credit card expiration date, financial institution account details and tracking information from cheques or money orders.
    6. At any time you may opt-out of receiving marketing communications from us by contacting us and we will ensure that your name is removed from our mailing list.
    7. If you fail to provide us with personal information stated in paragraph 3.1 above, we may not be able to perform and/or carry out any of the circumstances or the purposes.

     

  4. Marketing and Promotional Communications
    1. We may use the personal information provided to send you information on products and services, and special or promotional offers, newsletters or customer survey forms and questionnaires unless you have indicated that you do not wish to receive such materials.

     

  5. Security of Your Personal Information
    1. We will take reasonable steps to protect any personal information we receive from you via our website from misuse and loss and from unauthorised access, modification or disclosure. We may hold your information in either electronic or hard copy form or retain third parties to hold that information on our behalf. Where required by applicable laws, personal information will be destroyed or de-identified when no longer needed for audit purposes.
    2. However as the website is linked to the internet, and the internet is inherently insecure, we cannot provide any assurance regarding the security of transmission of information you communicate to us and you do so at your own risk.

     

  6. Access and Correction
    1. You may request access to any personal information we hold about you at any time by contacting us. Where we hold information that you are entitled to access, we will endeavour to provide you with suitable means of accessing it (e.g. by emailing or mailing it to you).
    2. If you believe that personal information we hold about you is incorrect, incomplete or inaccurate, then you may request amendment of it. We will consider if the information requires amendment. If we do not agree that there are grounds for amendment then we will add a note to the personal information stating that you disagree with it.
    3. In accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010, and to the extent not limited by any other applicable law, we may charge a fee for processing your request for access or correction to the personal information

     

  7.  Contacting Us
    1. If you have any questions about our policy, or any concerns or a complaint regarding the treatment of your privacy by us, please use the contact us page on this website to email us.
    2. We may change this policy from time to time. All changes to this policy will be posted in an updated version of the policy on this website.

     

  8. MISCELLANEOUS
    1. In the event of any inconsistency between the English version and other language versions of this policy, the terms of this English version shall prevail.

 

POLISI PRIVASI

  1. AM
    1. Polisi Privasi (“Polisi”) ini disediakan oleh Taylor’s Education Group. Dengan melayari laman web hotel (http://csr.taylors.edu.my), anda dianggap telah membaca dan bersetuju dengan Polisi ini.
    2. Polisi ini menerangkan bagaimana dan bila kami mengumpul maklumat peribadi anda, maklumat ini mungkin diguna untuk apa, siapa menggunanya, bila ia akan didedah kepada pihak lain, dan bagaimana anda dapat mengakses butiran anda dan mengawal maklumat peribadi anda sendiri.

     

  2. NOTIS
    1. Polisi ini berfungsi sebagai notis menurut AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI MALAYSIA 2010.

     

  3. PENGUMPULAN DAN PENGGUNAAN MAKLUMAT
    1. Kami boleh mengumpul dan menyimpan maklumat/data peribadi (“Maklumat Peribadi”) mengenai anda atau orang lain yang anda membuat tempahan untuk atau mengembara bersama (“Pihak Ketiga”), iaitu, maklumat yang boleh mengenal pasti anda atau pihak ketiga yang berkenaan, termasuk tanpa had kepada nama penuh, alamat pos dan emel, butiran perhubungan lain, butiran pengenalan, butiran bayaran, maklumat tempahan dan pengembaraan, dan maklumat lain yang relevan untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda dan/atau pihak ketiga, atau mencari orang lain yang anda berkenalan. Anda bersetuju bahawa anda telah memperolehi persetujuan pihak ketiga yang berkenaan untuk menberi maklumat peribadi mereka kepada kami dan untuk menyemak dan menukar maklumat mereka. Anda bersetuju untuk menanggung kerugian kami sekiranya kami mengalami apa-apa kerugian atau kerosakan akibat kegagalan anda untuk mematuhinya.
    2. Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa maklumat peribadi yang anda memberikan adalah tepat, lengkap dan bukan mengelirukan dan maklumat peribadi itu adalah yang terkini.
    3. Kami mungkin mengumpul maklumat peribadi dalam satu atau lebih daripada keadaan seperti berikut untuk satu atau lebih daripada keadaan seperti berikut atau untuk satu dan lebih daripada tujuan seperti berikut:-
      1. Untuk memproses tempahan anda dan untuk tujuan operasi dan pentadbiran yang lain, termasuk tanpa had, pemprosesan bil-bil dan bayaran, pemberitahuan pengembaraan, menguruskan akaun anda;
      2. Untuk memberikan sokongan dan perkhidmatan pelanggan kepada anda atau orang lain yang anda berkenalan;
      3. Untuk menjalankan pelbagai aktiviti yang diperlukan di bawah undang-undang;
      4. Untuk keperluan pentadbiran, operasi, pemasaran, perancangan, perkembangan produk atau perkhidmatan, penyelesaian masalah dan penyelidikan;
      5. Untuk menghantar maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, tawaran istimewa atau promosi, surat edaran atau borang kaji selidik dan soal selidik pelanggan;
      6. Untuk memaklumkan sebarang tujuan kepada anda semasa pengumpulan maklumat peribadi anda.
      7. (secara kolektif dirujuk sebagai “keadaan/tujuan”)

    4. Sekiranya anda memberi maklumat kewangan kepada kami, kami boleh mengumpul maklumat tambahan yang diperlukan, yang termasuk tanpa had, alamat bil, nombor kad kredit dan tarikh penamatan kad kredit, butiran akaun institusi kewangan dan mengesan maklumat cek atau kiriman wang.
    5. Anda boleh memilih untuk memberhentikan penerimaaan komunikasi pemasaran daripada kami pada bila-bila masa dengan menghubungi kami dan kami akan memastikan bahawa name anda dipadam dari senarai mel kami.
    6. Sekiranya anda gagal memberikan maklumat peribadi yang dinyatakan dalam perenggan 3.1 di atas kepada kami, kami mungkin tidak dapat melaksanakan dan/atau menjalankan apa-apa perkara atau tujuan.

     

  4. KOMUNIKASI PEMASARAN DAN PROMOSI
    1. Kami mungkin menggunakan maklumat peribadi yang diberikan untuk menghantar kepada anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, tawaran istimewa atau promosi, surat edaran atau borang kaji selidik dan soal selidik pelanggan melainkan anda telah menyatakan bahawa anda tidak mahu menerima bahan-bahan tersebut.

     

  5. KESELAMATAN MAKLUMAT PERIBADI  ANDA
    1. Kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi apa-apa maklumat peribadi yang diterima oleh kami daripada anda melalui laman web daripada penyalahgunaan atau kerugian dan daripada akses yang tidak diberi kuasa. Kami menyimpan maklumat anda samada dalam bentuk elektonik atau hard copy atau mendapat prkhidmatan pihak ketiga dengan ongkos untuk menyimpan maklumat bagi pihak kami. Di bawah peruntukan undang-undang yang terpakai, maklumat peribadi akan dimusnahkan atau dikenal pasti semula apabila tidak diperlukan untuk tujuan audit.
    2. Walau bagaimanapun disebabkan laman web dihubungi ke internet, dan internet memang tidak selamat, kami tidak boleh memberi apa-apa jaminan mengenai keselamatan penghantaran maklumat yang anda menyampaikan kepada kami dan anda membuat sedemikian adalah atas risiko anda sendiri.
  6. AKSES DAN PEMBETULAN
    1. Anda boleh meminta akses ke mana-mana maklumat peribadi mengenai anda yang disimpan oleh kami pada bila-bila masa dengan menghubungi kami. Di mana kami menyimpan maklumat yang anda berhak untuk mengakses, kami akan berusaha untuk menyediakan dengan cara aksesnya yang sesuai kepada anda (contohnya dengan cara penghantaran e-mel atau penghantaran mel kepada anda).
    2. Sekiranya anda mempercayai maklumat peribadi anda yang disimpan oleh kami adalah tidak betul, tidak lengkap atau tidak tepat, maka anda boleh meminta untuk membuat pindaan itu. Kami akan mempertimbangkan jika maklumat perlu dipinda. Sekiranya kami tidak bersetuju dengan alasan untuk pindaan, maka kami akan menambah nota kepada maklumat peribadi yang menyatakan bahawa anda tidak bersetuju dengan maklumat itu.
    3. Menurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010, dan setakat yang tidak terhad oleh mana-mana undang-undang lain yang terpakai, kami mungkin mengenakan fi untuk memproses permintaan anda untuk akses atau pembetulan maklumat peribadi.

     

  7. MENGHUBUNGI KAMI
    1. Sekiranya anda ada apa-apa soalan tentang polisi kami, atau apa-apa kekhuatiran atau aduan mengenai penjagaan privasi anda oleh kami, sila gunakan halaman hubungi kami di laman ini untuk mengemel kepada kami.
    2. Kami boleh mengubah polisi ini dari semasa ke semasa. Semua pengubahan berkenaan polisi ini akan dipaparkan dalam versi polisi yang terkini di laman web ini.

     

  8. PELBAGAI
    1. Sekiranya terdapat apa-apa percanggahan antara versi Inggeris dan versi bahasa lain untuk polisi ini, terma-terma versi Inggeris hendaklah diutamakan.